START I ARBETEN I CV I PRESS I KONTAKT I PUBLIKATIONER
MAGDALENA NORDIN
   

 

 

 

UTSTÄLLNING GALLERI GRANEN: MARKUS ANDERSSON OCH MAGDALENA NORDIN

Recension Sundsvall tidning: Moderna naturväsen i porträttdialog

Recension Nya tider: Konstnärer målar av varandra

 

En porträttserie om måleritradition, möten mellan konstvärldar, natursymbolik, tolkningsföreträde, klädval och konstnärlig avsändare. Målningar i olja och akvarell.

Magdalena Nordin:


Magdalena Nordin är född 1980, uppväxt i Umeå och utbildad på Konstfack i Stockholm. Hon rör sig mellan många olika uttrycksmedier som foto, video, måleri, text och performance. Inom måleriet arbetar hon främst med ljus och skugga. Målerikunskaperna han hon tillägnat sig på Umeå konstskola där Johannes Vermeer är konstnärlig förebild. Magdalena verkar till stor del utanför konstvärlden. Hennes sätt att arbeta har koppling till situationismen, där konstnären använder metoden att förvränga verkligheten, skapa förvirring för att väcka frågor och få en passiv åskådare att bli kritisk. Teman som intresserar henne är lågstatuskultur, klass, populärkultur, porträtterande av kvinnan, kändisskap, dagens outfit, samtida internetfenomen och fördärvande av det personliga varumärket.
Markus Andersson:

Mitt namn är Markus Andersson, jag är en svensk målare och mångsysslare som bor på den svenska landsbygden ett par mil norr om Uppsala. Min skolning har jag fått bland annat genom konstskolor, men viktigast av allt via trägna studier av naturen. Sedan år 2001 har jag även varit sommarelev hos Odd Nerdrum vid ett flertal tillfällen. Under sommarhalvåret målar jag gärna utomhus, allra helst vid havet. Intressen som jakt och fiske har hjälpt mig att bekvämt kunna vistas ute, liksom att träna seendet och noggrant kunna iaktta landskapet. På vintern målar jag mest i min ateljé. Porträtt, stilleben, och symboliska motiv är återkommande teman under det mörka vinterhalvåret. Jag är också intresserad av samhällsdebatt och tabubelagda frågor som inte är på modet i finsalongerna.

Välkommen till min hemsida www.andersson-markus.se

Markus Andersson är född 1968. Han har studerat måleri vid Konstskolan Idun Lovén och Heatherley School of Fine Art och har tilldelats Magnus Laurentius Medici-priset i kategorin måleri vid Florensbiennalen år 2003. Av Alex Brich karakteriseras Anderssons bilder som traditionell nordisk konst med nationalromantiska och politiska motiv, i en naturalistisk stil som avbildar djur, natur och människor. Målningar av Andersson har ställts ut på Moderna museet, Louvren, Bruno Liljefors ateljé, Florensbiennalen, Kitschbiennalen samt på ett flertal gallerier och museer i Sverige, Norge och Estland. Hans konst finns representerad vid bland annat Sveriges ambassad i Tallinn och Svenska S:t Mikaelskyrkan i Tallinn.