START I ARBETEN I CV I PRESS I KONTAKT I PUBLIKATIONER
MAGDALENA NORDIN
   

 

 

 

PARIS HILTON - NOTHING IN THIS WORLD (REMIX SEXTAPE)

 

Musikvideokollage mellan Paris Hiltons officiella musikvideo Nohting in this World och hennes sexvideo 1 Night in Paris. Video 3 min.

PRESS:

DN: Konstfacks elever kan stoppas av jurist

Svd: Konstfack stoppar verk

Proletären: Dåraktig censur på Konstfack

Aftonbladet: Det slutar inte storma kring Konstfack

Paletten: Konst & kontrovers - Juridikens gummihandske

Unt.se: Konstfack stoppar konstverk

Barometern: Konstfack stoppar konstverk

Das Kunstmagazin: Die schere im kop

The Art Newspaper: Legal vetting of graduation shows raises spectre of censorship

 

Det var första gången som jag ägde en egen dator. Detta var mitten av 2000-talet och här satt jag helt själv i en lägenhet med min egen dator och ett nedladdningsprogram där man kunde få hem vad som helst. Jag hade blivit introducerad i ett dataprogram som heter DC++, som var ett av de vanligaste nerladdningsprogrammen under den tiden. Det fungerar så att man ladda upp filer direkt från varandras hårddiskar genom en specifik mapp på sin dator.

Jag laddade hem allt som gick att få tag i, ibland visste man inte vad man hade laddat hem förrän man börjat kolla. Snabbt fylldes mina hårddiskar på datorn med diverse filmer som hamnade huller om buller med arbetsansökningar om hur bra person jag är och högskoleuppsatser där jag skrivit långa motiveringar varför det jag gör är så viktigt för omvärlden och samtiden. På mindre än ett halvår hade min moral raserats i botten och allt jag läst om feminism, jämlikhet och sexism var som bortblåst.

På DC++ var det vissa filmer som alltid gick att få tag i, det blev nån slags rundgång på nedladdningarna. En av dessa filmer var Paris Hiltons sexvideo 1 Night in Paris. Den släpptes mot hennes vilja 2004 av hennes dåvarande pojkvän och filmen spred sig snabbt över Internet vilket också gjorde Paris Hilton till en världskändis.

En annan film som ofta blev upp- och nerladdad var en musikvideo som heter Satisfaction av Benny Benass, där man hade klippt in porr för att pimpa upp den. Den var ganska dåligt gjord men var ändå populär av någon anledning.

Två år efter att Paris Hilton blivit känd för sin film så gav hon sig in i musikbranschen, vilket också blev en stor framgång. En av hennes låtar som hon släppte var Nothing in this world, som också blev en musikvideo. Handlingen i musikvideon var inspirerad av filmen Girl next door, som handlar om en porrstjärna som flyttar in granne med en ung och oskuldsfull kille som hon blir tillsammans med. I musikvideon får man se då Paris Hilton står och dansar i underkläder i en högstadiekilles pojkrum samtidigt som hon stryker trosorna mot hans ansikte medan som hon sjunger Nothing in this world can stop us tonight.

Paris Hiltons musikvideo och sexvideo var ganska lika varann. Jag kom på att om man skulle klippa ihop dessa två så skulle man kunna skapa den ultimata internetfilmen. Jag tog in filmerna i videoredigeringsprogrammet med ambitionen att det här skulle bli den mest nerladdade filmen på hela Internet. Den hade alla komponenter, dessutom var jag bra på att klippa film också så den skulle bli bra på riktigt. Jag exporterade mitt resultat och döpte min video till Paris Hilton – Nothing in this world (remix sextape) och lade sedan in den i min delningsmapp på datorn. Och mycket riktigt, så fort jag hade DC++ öppet så såg jag hur den blev flitigt uppladdad.

Under den här tiden gick jag de sista åren på Konstfack och när det var dags för Vårutställningen var det ingen tvekan vilken film jag skulle visa. Internet var ju liksom på tapeten inom konsten och jag hade ju sett hur populär den var. Vårutställningen är den viktigaste utställningen under hela utbildningen, då vill man ju ha med ett säkert kort.

Under samma vår gjorde Anna Odell ett konstverk som skulle bli en av årtiondes största konstskandaler. Konstfack hamnade i blåsväder och ville inte ta några onödiga risker när de var så hårt bevakade. Alla studenters verk blev därför granskade under lupp. När jag ville visa min Parishiltonfilm så blev det tvärstopp. Dels så innehöll den copyrightskyddat material och dessutom tyckte dom inte att den höll tillräckligt hög konstnärlig kvalitet eftersom det inte räckte med motiveringen ”att vilja bli känd på Internet”.

Medierna fick nys om att min film blivit stoppad och ett nytt mediadrev tog fart. Detta var också under perioden då diskussionen om fildelning var i full gång, Ipredlagen införts och Piratpartiet röstades in i EU. Människor som kämpade mot censur tog parti för min film och krävde att konstverket inte skulle stoppas. Ledande personer från Piratpartiet började ringa hem till mig.

Jag fick panik och förträngde hela den här våren och gömde undan min film. Samtidigt började blev DC++ omodernt då folk mer och mer började övergå till att använda Utorrent.

Filmen fick aldrig det där stora genomslaget.

 

 

Verket har visats i projektrummet Grottan på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2009.
Blev inbjuden av Linnea Sjöberg att visa filmen.