START I ARBETEN I CV I PRESS I KONTAKT I PUBLIKATIONER
MAGDALENA NORDIN
   

 

 

 

UTSTÄLLNING GALLERI VERKLIGHETEN: POLITIK OCH AKTIVISM

 

 
 

Separatuställning

30/4 tom 23/5 2015.

 

Recension Västerbottens Kuriren 14/5 2015

Med den ursinniges energi och aktionkonstnärens mångfald i uttryck tar sig Nordin an världen med sällsynt mod och sällsamt analytisk blick i en bred presentation på Verkligheten.

 

 

 

 

 

 

PRESSRELEASETEXT:

Pratade i telefon med min kompis nyss, hon berättade att hon gick hem med en kommunist i helgen. Det hade såklart blivit snack i den kommunistiska läran, Karl Marx, kapitalet osv. Hon var orolig att hon var korkad för att hon inte riktigt köpte den ideologin. Jag försökte trösta henne genom att säga att i alla andra städer i Sverige är kommunismen inte norm.

Umeå har vart ett speciellt ställe att växa upp på. När jag fyllde 13 blev punken stor i Umeå. Jag hängde på tåget och blev också punkare. Däremot blev jag aldrig tagen som äkta utan fick nöja mig med att vara plastpunkare, på den tiden var det svårt att kvala in i en ideologi eller rörelse oavsett inriktning. Sen kom veganismen och det var helt normalt att spränga korvvagnar. Det gick rykten om att dottern till chefen på Scan-fabriken åt vegetariskt i skolan och kött hemma och att hon var tvungen att mygla åt båda hållen. När det var skolval på min gymnasieskola så röstade 60 % på KPML(r). Det var ofta demonstrationer mot olika saker, en gång gick jag med ett tåg upp till Universitetet och demonstrerade mot djurförsök mot katter, en annan gång var det protester mot en Shell-mack. En del åkte ner som mänskliga sköldar till Palestina. McDonalds fick alltid sina fönsterrutor krossade och det spreds listor på videobutiker som man skulle bojkotta eftersom de hade en avdelning med porr.

Mot slutet av 90-talet släpptes boken Under det rosa täcket och folk började läsa Makt och kön på Universitet, som idag heter Genusvetenskap. Man ifrågasatte kvinnan som sexobjekt och jämställde Jennifer Lopez musikvideos med porr. Jag började kolla på musikvideor i smyg. En del menade att all penetration var våldtäkt. Frågan om våld mot kvinnor kom upp på tapeten och en demonstration mot kvinnovåld arrangerades. Mitt i demonstrationen gick en som jag visste misshandlade min bästa kompis. När HM satte upp sin underklädesreklam utomhus så revs dom ner, några åkte fast för sina aktioner och det samlades in pengar för böterna på en fest, men jag gav dom inget. Istället började klä mig och fota mig sexigt för att se vad som skulle hända. Parallellt med det här började en subkultur skapas av några alkoholiserade noisemusiker som sprängde anständighetens alla politiska gränser. Jag kunde inte låta bli att tycka det var kul.

Umeå formar en oavsett om man vill eller inte. Utställningen Politik och aktivism är en samling av verk jag gjort under en tioårsperiod på just det temat.

Magdalena Nordin är född 1980 i Umeå. Hon är utbildad på Konstfack och tog sin master 2009 i Fri konst i Stockholm. Därefter flyttade hon tillbaka hem till Umeå. Hon arbetar med text, video, foto, konceptkonst, måleri och performance. Många av Magdalena Nordins arbeten verkar utanför konstvärlden och ibland utan konstnärlig avsändare. Hennes sätt att arbeta har koppling till situationismen där konstnären använder metoden att förvränga verkligheten, skapa förvirring för att väcka frågor och få en passiv åskådare att bli kritisk.

Blogginlägg från Lena Gerner

En samling blogginlägg med temat politik och aktivism.

 

Fångad

Kollageroman av 8 olika böcker. Bland annat Liza Marklunds Gömda och Inte utan min dotter. Originalboken är utgiven 2005 och kopierades upp för hand i en vanlig kopiator i 48 ex. Nyutgåvan från 2015 är tryckt i 150 ex. Utgiven på Bokbål förlag.

 

Du har makten i dina händer

Video, 3 minuter. Handlar om bojkott, produkter och mänskliga rättigheter. 2012.

 

Last Girl Standing

En serie på tolv affischer som sattes upp längs strandvägen i Stockholm. Samarbete med Sara-Vide Ericsson. En dokumentation av vår aktion publicerades i fanzinetidskriften Det grymma Svärdet nr 15. 2009.

Kulturkampen

Dokusåpa i fem avsnitt. Fem deltagare ska tävla om en praktikplats på Bokbål förlag. Spreds på nätet via sociala medier och genom Bokbål förlags hemsida Nollbudgetproduktion, inspelad i Umeå 2012.

Recension från 2013 http://www.arbetarbladet.se/kultur/kulturarbetare-gar-over-lik

 

Nyårshälsning från Umeå

Vid årsskiftet 2009/2010 blev skylten ovanför Auschwitz stulen. Enligt nyhetsmedier misstänkte det att en svensk var inblandad i kuppen. Jag ville ta del av berömmelsen och gick in i soprummet och byggde en skalenlig skylt i kartong och målade med svart akrylfärg. Fotade mig sedan tillsammans med skylten i min lägenhet när jag poserade med en champagneflaska och spred sedan fotot på internet.

 

Nya Partiet

Partiet startades vid årsskiftet 2013-2014. Partiet fick 32 röster i riksdagsvalet 2014.

https://npnyapartiet.wordpress.com/

http://www.aftonbladet.se/kultur/aagard/article19371075.ab

 

 

Min musikkarriär

En bok där jag samlat internetmaterial kring musikprojektet Who I Am. Tryckt i 50 ex, utgiven på Bokbål förlag. 2013.

 

Making the video

Video, 7 minuter. Visades i baren.

 

Publikationer och publicerade texter

Texter som publicerats på nätet, i fanzines och tidskrifter. Dessa plattformar har gjort att jag kan kommunicera med en alternativ kulturpublik och bygga upp ett nätverk utanför den institutionella konstvärlden. Ställen där jag kan känna mig mer hemma.